До обяд групата на Баба Марта посети кметството, пощата и магазините в селото. Всеки срещнат по пътя получи мартеничка и пожелание за много здраве.

Те украсиха и мартенското дърво, символизиращо с белия цвят - радостта и чистотата в отношенията между хората, а с червения - топлината на приятелството и любовта.

Първата мартеница

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

Защо са бели и червени

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено.

Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.

Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Докога се носят мартениците

Мартениците се свалят или на 9 март - църковния празник на св. 40 мъченици, или на 25 март - Благовещение.

Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.