Пламък Искрен е литературният псевдоним на Пламен Петков. Роден е в град Русе. Завършва информатика, а по-късно и предучилищна и начална училищна педагогика. Започва да пише стихове за деца още след първото посещение в детска градина.

За последните четири години Пламък Искрен издава три книги. През 2017 г. излиза „Престъпни мисли“, потапяща читателя в криминалния жанр. През 2018 г. в сборника „Голямата работа“ писателят разкрива съвременната българска действителност в проза, сатира и поезия.

„В тази много добре оформена детска книга Пламък Искрен повежда малкия читател/слушател сред преживелиците, лудориите, радостите и страховете на героите от еднагора. В нея малкият читател/слушател е увлечен от приключенията на катерицата Нели, сойката Ива, мечката Стойка, мама Ежка, мама Зайка Райка, Мечо, малката сърничка и други герои. Авторът много образно и с ясен увлекателен език на изразност, подходящ за детската възраст, ни въвлича в преживелиците на тези персонажи. В своите преживявания те се научават да бъдат добри, състрадателни, смели, находчиви и на ред още добродетели…“

Пламък Искрен пише увлекателно, образно, с остро чувство за занимателен сюжет, поетично и с образност, близка на детската чувствителност и фантазия. Всъщност преживелиците на богатата галерия от животни в една гора увлекателно и занимателно приобщават малкия читател/слушател към качества като чувство за доброта, състрадание, любов и уважение към възрастните – добродетели на нравствения човек.