© iStock/Getty Images

Новооткритото небесно тяло ще се снижи максимално на 3600 километра над южния край на Южна Америка. Това е 10 пъти по-близо от групата комуникационни сателити, които кръжат над нас.

Най-близкият подход ще се случи в 02:27 ч. българско време през нощта в петък, 27 януари.

Дори ако космическата скала се приближи много по-близо, учените съобщават, че по-голямата част от нея ще изгори в атмосферата, като някои от по-големите парчета вероятно ще паднат като метеорити.

Системата на НАСА за оценка на опасността от сблъсък със Земята, наречена „Скаут“, бързо отхвърли възможността за удар, каза нейният разработчик Давиде Фарнокия, инженер в Лабораторията за реактивно движение (ЛРД) в Пасадена, Калифорния.

„Всъщност, това е едно от най-близките разминавания с извънземно небесно тяло, регистрирани някога“, каза Фарнокия в изявление.

Открит в събота, астероидът, известен като 2023 BU, е с диаметър между 3,5 метра и 8,5 метра. Той беше забелязан за първи път от Генадий Борисов - същия астроном аматьор в Крим, който откри междузвездна комета през 2019 г. В рамките на няколко дни бяха направени десетки наблюдения от астрономи по целия свят, което им позволи да прецизират орбитата на астероида.

Траекторията на астероида ще бъде драстично променена от гравитацията на Земята, след като той профучи край нея. Вместо да обикаля Слънцето на всеки 359 дни, той ще започне да се движи в овална орбита с продължителност 425 дни, уточниха от НАСА.