Той обясни, че е направена фитосанитарна експертиза от специалисти, които са установили, че дърветата са изгнили, болни, с компрометирана коренова система, стигнала до основите на близките жилища, в която има дори хралупи и те определено са опасни.

"Дърветата трябва да бъдат сменени с нови, а е ясно, че традиционно всичко ново се посреща със съмнения. Не виждам нищо лошо да заменим старите болни дървета с нови, да се мисли за след 50 години, а не само за утрешния ден", каза още Каменов и допълни: "Идеята е улицата да е с красива визия и затова сме избрали дървета от вида "Кълбовидна акация", с подходяща корона и коренова система. Наша роля и функция е да пазим живота и здравето на хората, не да бъдем "линейки", а да мислим превантивно.

По централната пешеходна зона на града ("Пробива") и по други улици също има изгнили дървета и едно от тях вече падна. Добре, че се случи през нощта, когото там нямаше хора. Идеята ни е да направим всичко така, че градската среда да стане красива и сигурна”.

"Нови дървета от вида Дъб ще бъдат насадени и на вече ремонтираната улица "Георги Бенковски", където също бяха премахнати стари и болни дървета", допълни главният архитект Чавдар Спасов.

Каменов уточни, че успоредно с реконструкцията на централната пешеходна зона, освен на ул. ”Иванка Ботева”, ще бъде извършен ремонт и на още 11 улици, чиято настилка е силно нарушена. Предвидените средства в Инвестиционната програма на Общината са близо 500 000 лева.

На пресконференцията беше съобщено още, че с постановление на Министерския съвет от 7 август са одобрени допълнителни трансфери за извършване на текущи ремонти в общините. Предвидените средства за Община Враца са в размер на 1 745 000 лв., от които 500 000 лв. са за монтиране на осветление на стадион "Христо Ботев“, 245 000 лв. за ремонт на сградата на Митрополитския храм в града и един милион лева за ремонт на пътни участъци и междублокови пространства, които са в изключително тежко състояние. Със средствата от държавата, след анализ на състоянието им, за ремонт са определени още 12 улици в града.