Градът е бил сред основните културни центрове на страната до средата на 20. век. Там е основано първото женско дружество, едно от първите читалища в страната, изиграни са първите театрални постановки. Днес обаче градът се намира в най-бедната част на Европейския съюз – Северозападна България. Една от основните мотивации на осмото издание на резиденцията там е, че във всяка ситуация, както и локация, има потенциал и възможност за развитие.

Тази година във "Водна кула арт резиденция" ще вземат участие артисти от България, Португалия, Турция, Русия, с ментори от Великобритания и България.

Целта на организаторите е като социално ангажирани артисти да се свържат с мястото и хората, за да извлекат потенциала, да променят средата чрез изкуство, а така и концепцията за бъдещето развитие на региона. Чрез съзидание и творчество да се постигне социална промяна и да използват изкуството като инструмент за интеграция и демократизация.

Според Ния Пушкарова от сдружение „ИМЕ“, организатор и куратор на Резиденцията, проблемът с елитаризирането на изкуството и културата и липсата на свободен достъп до културни събития на общности от малките населени места в България е сериозен, защото по-голямата част от хората, особено от маргинализираните общности, се влияят единствено от масовата култура, като това стеснява кръгозора им за избор на ролеви модели в живота. Като част от стратегия за интегриране на такива общности и развитието на чувството им за принадлежност е и изборът на изоставени или занемарени обществени пространства за интеракция чрез изкуство. Допирът с тях е допир до географската памет на една култура, на една общност, и чрез обживяването и социализирането им чрез изкуство се дава възможност за преразглеждане на ценности свързани с духа и историята на мястото, както и се обръща внимание на естествената нужда на всеки човек от приемственост и приобщаване чрез развитие и емпатия.

По време на Резиденцията участниците ще имат индивидуална работа с ментори, ще участват в арт работилници, ще представят свои произведения в изложби и ще участват в концерти. Тази година това са съвремените артисти: Bárbara Jasmins и Alice Almeida от Португалия, Карина Добрева от Русия, Janis Schroeder от Германия, Gökçe Demirbaş от Турция, Гергана Иванова и Кая Цветомирова Ценкуловска от България.

Ментори са Ния Пушкарова – пърформанс интеракция, ломчаните Боян Аврамов – перкусии, Светли Евгениев – керамика, Bill Aitchison - визуален артист от Великобритания и преподавател в Xiamen University в Китай.

Резултатите от Резиденцията ще бъдат представени на голяма изложба, която ще бъде открита на 20 юни от 18.00 ч. в общинската галерия „Поломие“.