Нели Иванова е от Мездра, на 28 г., завършила е "Археология" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", има придобита магистърска степен от Академията на МВР след успешно защитена дипломна работа на тема "Опазване, съхраняване и популяризиране на недвижимото археологическо наследство във Врачанска област", работи в комплекса от септември 2014 г.

"Причината да напусна е Светла Дамяновска”, заяви пред MediaNews Нели Иванова. "Не е нормално хора с по-малък екскурзоводски стаж от мен, без образование по специалност "Археология" и без да са участвали нито един ден в разкопки не само на "Калето", но и на който и да е друг обект, да ми казват как да си върша работата. Още по-недопустимо е да ме карат да застрашавам здравето на туристите, като ги водя в района под крепостната стена, където падат камъни.”

"Не е нормално да ни експлоатират да сме чистачки, градинари и какви ли още не, да не изпращат хора по програмите за временна заетост да ни помагат, за разлика, например, от стадиона, сподели още Нели. Едно от "най-важните" задължения на екскурзоводите е миенето на тоалетни…”

"Не на последно място, изказвам благодарност на Dimitar Pavlov, че бях част от екипа на Археологически комплекс "Калето". Благодаря на всички настоящи и бивши служители на комплекса за моментите, които изживяхме заедно, сподели в социалната мрежа Нели Иванова. Очаквам да видя колко и какви отличия ще донесе новото ръководство на комплекса. Едно е да можеш, друго е да копираш чужди идеи и да представяш чуждите постижения за свои."

В момента Община Мездра спешно търси кой да замести Нели Иванова, тъй като другият квалифициран екскурзовод - Паулина Алексиева, която е на половин щат, отсъства. Замества я Снежана Петрова, ръководител на Арт център "Калето"…

Междувременно още един местен кадър напусна Община Мездра. След като подаде заявление за освобождаване от длъжност, Цветослав Петков, младши експерт в отдел "Общинска собственост", от началото на този месец вече не е част от кметската администрация. Причината: конфликт със секретаря на общината Севдалина Джамбазка, уронила неговото лично достойнство. Във връзка със системния психически тормоз, упражняван от Джамбазка върху служители в Общинската администрация, срещу нея е подадена жалба в Кoмисията за защита от дискриминация, научи MediaNews.

Преди броени дни пък, на 10 април, управителят на общинската фирма "Транс-Авто 2015" ЕООД Божидар Вълчев също е подал заявление за освобождаване от длъжност. Мотивите, изтъкнати в молбата: "влошено здравословно състояние и постъпване на лечение."