Църквата в Крета е една от най-старите в Община Мездра, построена в края на по-миналия век. Храмът впечатлява с оригиналната си архитектура, запазена и до днес. Олтарната част е вкопана в земята и към нея водят 4 каменни стъпала, запазили спомена за хиляди стъпки, минали по тях през повече от вековната история на църквата.

Още с пристъпването на прага, в преддверието те посрещат старите икони, чиито смирени погледи, запазили духа на времето, негласно ти напомнят за силата на вярата.

За разлика от столетния храм в Крета, в Руска Бела пък се радват на новопостроен такъв и осветен на 8 ноември, Архангеловден, в лето 2002, от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Калиник.

Отец Дилян Иванов от Враца отслужи Тържествена света Литургия и тържествен Канон на Архангел Михаил и благослови миряните и читалищните дейци от НЧ „Подем 1928” с пожелание за здраве и благоденствие.

Божият дом събра десетки рускобелчени, дошли да почетат храмовия празник и да помолят светеца покровител за здраве и благоденствие

След тържествената служба в храма, Отец Дилян освети празничния курбан, осигурен от църковното настоятелство и приготвен от майстора готвач Валентин Конов, който сподели тайната рецепта, а жителите и гостите на Руска Бела се отправиха към салона на читалището, където ги очакваха традиционните празнични трапези.

Официален гост на празника бе новоизбраният кмет на Община Мездра Иван Аспарухов.