© api.bg

Продължава обработването на настилките, снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е на терен повече от 24 часа.

Всички автомагистрали и първокласни пътища са почистени и проходими при зимни условия. Затворен за всички автомобили е най-високият старопланински проход - „Троянски“. На места преспите достигат два метра и снеговалежът продължава. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и преминаването с ремаркета и полуремаркета по път II-37 Батак-Доспат и през прохода „Превала“. Преминаването на всички автомобили през прохода „Петрохан“ беше временно спряно заради активиризали се лавини, съобщи инж. Даниел Иваничков, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“.

Инж. Досев призова шофьорите да тръгват на път с изправни автомобили, подготвени добре за зимни условия, да не предприемат рискови маневри и да спазват указанията на „Пътна полиция“ и на служителите на областните пътни управления. Той апелира шофьорите на тежкотоварни камиони при планиране на маршрутите си да избират първокласни пътища или автомагистрали, за да се предотврати образуването на задръствания на пътища от по-нисък клас, които не са предвидени за интензивен тежкотоварен трафик. Инж. Досев посочи пример с влизащите и излизащите камиони през Дунав мост 2 при Видин, които използват като по-пряк маршрут третокласния път III-112 Добри дол - Дреновец - Тополовец вместо първокласния път Е-79 през Монтана и Враца.

© api.bg

Прогнозата на метеоролозите за следващите три дни е снеговалежите да продължат, затова апелираме шофьорите внимателно да планират пътуванията и да карат внимателно. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще осигури безопасно пътуване, но е необходимо и водачите да съобразяват скоростта на движение със зимната обстановка, посочи инж. Даниел Иваничков.