© EPA/БГНЕС

От утре - 24 юни, ще бъде ограничено движението на всички видове моторни превозни средства по отсечката Мездра - Люти дол - п. в. "Новачене" на път I-1. Промяната е необходимо за доизграждането на пътните възли на две нива - "Мездра", "Дърманци" и "Ребърково".

Вълчев посочи, че пренасочването на движението по обходни маршрути създава неудобства, но спирането е необходимо, за да се осигури както безопасност при пътуването, така и строителна площадка за модернизацията на трасето на път I-1, което ще е двойно по-широко от настоящото, казва още той.

През лятото няма да има ремонти, които да затрудняват трафика към морето, обеща Вълчев, като обясни, че по магистрала "Тракия" ще има локални ремонти и ще се извършват в работните дни от седмицата. В петък, събота и неделя няма да се работи и хората ще могат спокойно да пътуват до морето.

Председателят на УС на АПИ допълни, че на АМ "Хемус" продължава ремонтът на двата тунела - "Топли дол" и "Правешки ханове", които се предвижда да приключат през юли, като обърна внимание, че при засилен трафик има възможност за пренасочване на движението, с което също ще се облекчи преминаването на пътуващите към морето.

Относно завършването на АМ "Струма" инж. Вълчев съобщи, че целите са през 2030 г. трасето от Кулата към София да е напълно изградено и каза, че сроковете са реалистични, като АПИ ще положи максимални усилия да ги спази.

Припомняме, че затварят пътя между Мездра и Люти дол за втори ремонт на отсечката, като беше решено, че един от обходните маршрути ще е през прохода "Петроха". Този маршрут се въвежда за 30 дни, като проходът ще е забранен за МПС над 3,5 тона в интервалите между 6.00 ч. и 9.00 ч. и от 16.00 ч. до 19.00 часа, както и в събота и неделя.

Срещу това решение имаше недоволство от страна на жители на Берковица и село Бързия, които планират протест и в началото на следващата седмица.


Източник: news.bg