© Ivaylo Petrov

В 13th Euro Mediterranean Festival of Traditional Dances 2019 ще вземат участие 10 фолклорни танцови групи от Кипър, България, Гърция, Румъния, Грузия и Косово. Сред тях са Националният танцов ансамбъл на Кипър "Ромиосини", КУД "Копаоник" от Лепосавич, Северно Косово, Фолклорен ансамбъл "Дорури Сатмарене" от Сату Маре, Трансилвания, Румъния, Танцов състав "Сесихиро" от Крит, Гърция и др.

Групата на Ансамбъл "Мездра" за фестивала в Лимасол включва 16 танцьори и 4-ма музиканти. По време на четиридневната си визита на Острова на Афродита мездренските самодейци ще имат четири сценични изяви.

"Ще представим пет танцови композиции от северняшката, тракийската и шопската фолклорни области на България - "Гергьовден", "Гроздана", "Копаница", "Лазарки" и "Шопска сюита", сподели непосредствено преди заминаването за Кипър художественият ръководител и хореограф на състава Мирослав Аспарухов.

Официалното откриване на XIII Европейски средиземноморски фолклорен фестивал на традиционните танци е утре вечер от 20:00 часа на площада при Старото пристанище в Лимасол.

В понеделник вечерта участниците във фестивала ще изнесат съвместен концерт в църковния двор на православния храм "Св. апостол Андрей Първозвани", в във вторник вечерта - в църковния двор на храм "Св. Варвара" в Район Закаки.

Закриването на фестивала е в сряда, 3 юли, от 20:30 часа на кея в Лимасол.

Това е второто турне на Ансамбъл "Мездра" в Кипър. Първото беше осъществено през 2012 г., когато мездренските танцьори взеха участие в международния фолклорен фестивал "Esentepe Zerdali Festivali" в Есентепе, Северен Кипър.