© Ivaylo Petrov Photography

Освен Ансамбъл "Мездра", в тазгодишното издание на "Âncora Folk" ще се включат още три танцови формации - Фолклорна група "Molinos de Viento" от Испания, Балет "Jammu" от Сенегал и представителите на домакините - "Etnográfico de Vila Praia de Âncora". По време на фестивала мездренските самодейци ще имат четири концертни изяви в Каминя и Вила Прая де Анкора.

Впоследствие, след над 1000-километров преход до Испания, от 13 до 15 август Ансамбъл "Мездра" ще вземе участие в XXVII Международен фестивал "Festifalk" ("Festival Internacional de Alcala de la Selva"), който ще се проведе в Alcalá de la Selva, автономната област Арагон. В него ще се включат още шест фолклорни групи от Испания, Коста Рика, Русия и Тайван. По време на "Festifalk 2019" нашите танцьори ще изнесат три концерта в Santa Eulalia, Bronchales и Teruel.

След 500-километров преход, от 16 до 18 август Ансамбъл "Мездра" ще вземе участие в XLVIII Semana Internacional de la Huerta y el Mar в Los Alcázares, автономна област Мурсия, съвместно с танцови състави от Боливия, Испания, Коста Рика, Мексико, Панама, Филипините и Унгария, където ще има три участия, а на 19 и 20 август ще се включи в 36º. Festival Internacional de Folclore "Ciudad de Almería" в Алмерѝя, автономна област Андалусѝя, на брега на Средиземно море, където ще изнесе още два концерта.

Групата на Ансамбъл "Мездра" за турнето в Португалия и Испания включва 27 танцьори и 4-ма музиканти. По време на четирите фестивала нашите самодейци ще имат общо 12 сценични изяви, в които ще представят 9 танцови композиции от почти всички фолклорни области на България - „По Гроздобер”, „Тракийски танц”, „Гроздана”, „Шопска сюита”, „Варненски танц”, „Копаница”, „Лазарки”, „Гергьовден” и „Средногорска сюита”. На отиване и връщане те ще преспят в Марсилия, като ще посетят също Барселона.

"Заредени сме с много положителна енергия и сме сигурни, че ще успеем да представим по най-добрия и достоен начин нашата Родина!", сподели непосредствено преди заминаването Мирослав Аспарухов, художествен ръководители и хореограф на Ансамбъл "Мездра".

Благодарим от сърце на нашите спомоществователи и приятели, с чиято финансова подкрепа стана възможно осъществяването на това европейско турне: Димчо Йотов - Фирма "Йотов Стоун", Мирослав Захариев - Фирма "Интерсат", Иван Иванов - Фирма "Тениди", Ангел Джамбазки, евродепутат, и Иван Аспарухов, бивш кмет на община Мездра!"