Танцовият ансамбъл при Читалище „Просвета” - Мездра замина на едноседмично турне в Румъния, Чехия и Унгария. Тази вечер мездренските танцьори ще изнесат концерт в румънския град Арад, а от 26 до 29 май ще вземат участие в 18-ото издание на международния етно фестивал "Прага - сърцето на нациите”, който ще се проведе в чешката столица. В него ще се включат повече от 30 фолклорни ансамбли с около 500 участници от Африка, Беларус, България, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Полша, Украйна, Русия, Сърбия, Гърция, Израел, Монголия, Ирландия и др.

„По време на фестивала в Прага ще имаме три концерта, информира в аванс Мирослав Аспарухов, художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра”. В тях ще изнесем 15, 20 и 25-минутни програми, в които ще представим танци от различни етнографски области на България - „Гергьовден”, „Гроздана”, „Шопска сюита”, „Граовска задявка”, „Копаница” и др.”

Международният фестивал „Прага - сърцето на нациите” се организира ежегодно от 1999 г. насам и ще се проведе предимно в Стария град на чешката столица и на Вацлавския площад. Гала-концертът с участието на най-добрите изпълнители ще се състои в Театър „Винохради” (Vinohrady Theater). Мултикултурното и мултиетническо събитие се реализира под патронажа на Община Прага и лично на министъра на човешките права на Чехия Иржи Динстбир.

На връщане към България, на 31 май, Ансамбъл „Мездра” ще изнесе концерт в унгарската столица Будапеща.