“Цените на производител са достатъчно ниски, но надценките, които се слагат в хранителните вериги са от 40% - 50%”, заяви председателят на бюджетна комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев.

“Специално за хляба тази надценка предлагаме да не бъде повече от 15%. Всички останали стоки нека да бъдат както си решат по договаряне”, уточни Цонев.

От своя страна Румен Гечев от БСП направи уточнението за предизборна мярка, но все пак подкрепи вносителите. Предложението се прие.

Депутатите приеха и отпадането на т.нар. "алтернативен данък", който влезе в сила от 1 януари. Той се отнася за събирачите на гъби и горски плодове, които не са търговци, и според него всеки събирач трябва да заплаща 30 лв. месечно, ако реши да извършва дейност. Ако няма намерение, не плаща.

Сега депутатите искат този алтернативен данък да отпадне, а сутринта бяха посрещнати от протест на събирачи на гъби, които призоваха данъкът да бъде запазен. „Връщане на стария метод на облагане на физически лица ще бъде пагубен“, казват те.

Ние се опитваме да защитим закона, който беше приет след множество срещи с Министерството на финансите и на земеделието, след диалог с целия бранш. Успяхме да договорим закон, който е удовлетворяващ целия бранш. Опитваме се да възпрем законопроекта, който се опитват да прокарат скорострелно в пленарна зала“, заяви по-рано днес Костадин Коджабашиев от НАТТБ.

Коджабашиев каза още: „Има какво да се промени в сегашния закон, който да бъде в облекчение на хората, които се занимават с добив и търговия на диворастящи продукти, но има какво да се промени, а не да се отмени. Надяваме се законопроектът да бъде изтеглен и да бъдем поканени на разговори с редовно избран кабинет“, посочи той.

Междувременно пред Народното събрание се провежда протест срещу унищожаването на сектора на събирачите на гъби.

Източник: DarikNews