На срещата с алпиниста присъстваха гости и приятели на планината, които с интерес проследиха екстремните разкази за силата на волята и духа, които Скатов сподели пред тях. Той припомни на аудиторията своите предишни експедиции и разказа интересни подробности около тях.

Интересното за него е, че от 2013 г. до 2017 г. участва в 15 експедиции по света и изкачва успешно 12 върха. Той става първият веган в света, както и първият българин, изкачил Еверест и Лхотце, както и Седемте континентални първенци на планетата - “Seven Summits”;

Първият българин, изкачил връх Еверест (8848 м), по северния и по южния маршрут - 2014 г. и 2017 г.;

Първият българин, изкачил най-бързо два върха над 8000 м - Еверест и Лхотце - през май 2017 г., само за 5 дни и 12 часа;

Най-бърза експедиция в света на връх над 8000 м - вр. Макалу (8481 м), за 94 часа;

Първият българин, атакувал три осемхилядници за 23 дена - Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.; като Дхаулагири и Макалу атакува в алпийски стил в рамките на една седмица;

Първият българин, участвал в четири експедиции на върхове над 8000 м за 90 дни - Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум 2 през 2016 г. Тук Скатов обърна внимание, че връх Анапурна 1 е най-опасен за изкачване и е известен с най-голямата смъртност при алпинистите, дръзнали да го изкачват.

Първият българин, участвал в 15 експедиции за 5 години, като 7 от тях са на върхове над 8000 м.

Така се ражда проектът на Атанас Скатов за скоростно изкачване на 14-те осемхилядници в света или така наречената "Хималайска корона на планетата", без консумация на храна от животински произход.

Част от този амбициозен проект е идеята издаването на една поредица от книги под общото заглавие "Над 8000 метра". Първата книга от тази поредица е "Манаслу - Душата на планината”. Връх Манаслу се издига на 8163 м над морското равнище и е осмият по височина на планетата. Преведено от санскрит името му означава "Душата на планината".

Скатов разказа, че сама по себе си книгата е своеобразен дневник, в който описва ден по ден своето изкачване на върха, което е продължило 38 дни. С особен вълнение разказа как неуспешно е атакувал върха, защото е не се е съобразил със съвета на своя шерп да изпълни ритуала "Пуджа", задължителен за всеки алпинист. Съществува поверие, според което, никой не трябва да преспива в планината, без да е изпълнил този ритуал.

Какво е "Пуджа"? Пуджа е свещен тантрически ритуал, който представлява отдаване на почит, молитва и уважение към определено божество. В случая към планината. С този ритуал се извършва призоваване чрез мантри, бхаджани и символично поднасяне на дарове. Пуджа е духовното свързване между планината и човека, който го дръзва да се докосне до нейната душа.

Разбира се, повелята на планината бива изпълнена и изкачването на Манаслу било успешно. Скатов призна, че най-трудният участък е бил между лагер 1 и лагер 2.

Алпинистът разказа и за предстоящата си солова експедиция. Тази пролет предстои да изкачи без употреба на изкуствен кислород шестия по височина връх на планетата Чо Ою (8204 м) в Тибет, Китай. Веднага след него ще щурмува солово и в алпийски стил за трети път първенеца на планетата връх Еверест (8848 м) от Тибет. Целта е да изкачи и двата върха в рамките на седмица.

Скатов заяви, че се е готвил много, чувства се в отлична форма за това поредно предизвикателство. Сам признава, че планините са неговият живот, неговото вдъхновение и духовна сила.