Събитието се организира от Асоциацията на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания (АББА) и Вокална формация "Робев”. Дишането е предпоставка за живот: ние дишаме от момента на своето раждане до момента на смъртта ни. Чистият въздух е право на всеки човек. А хората, живеещи с астма, алергия и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са първите граждани, ощетени от мръсния въздух

Изборът на мястото не е случаен.

Пещерата "Проходна” се намира в един от големите карстови райони в България - Карлуковският пролом, който е част от община Луковит. В района има множество скални мостове, интересни скални образувания, пещери и скални манастири. Тя има най-дългия пещерен тунел в страната, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра.

Пещерата е естествено осветена, тъй като в средната ѝ зала, вследствие от ерозията таванът е прояден от просмукващите се води, образувайки феномена "Окната“ или "Очите на Бога" - две почти еднакви по големина дупки с формата на очи, откъдето идва и другото й название. Обявена е за природна забележителност през 1962 г., а също така е едно от малкото места, където могат да се правят бънджи скокове от свод на пещера.

Освен това, тя е и любима площадка за снимане на филмови и рекламни продукции. В пещерата са заснети сцени от редица български и чуждестранни филми, сред които „Време разделно“, „Борис Първи - Покръстването“, "Сирна неделя“, „Херкулес“, международната копродукция „Тя" и други.