Ветеринарните лекари предупреждават, че ваксина за африканската чума няма, тъй като щамът се мени постоянно. Същевременно смъртността при заразените свине е почти 100%. Щамът на заболяването е силно устойчив и може да бъде пренасян от хората, например с обувките. За човека болестта не е заразна.

Превантивни мерки: Необходимо е домашните свине да бъдат маркирани. С оглед на реалната опасност от африканска чума цената за всяка ушна марка ще е символична - само 2 лв. на прасе. Единствено стопаните с чипирани прасета ще бъдат обезщетявани в случай, че заболяването бъде регистрирано у нас.

До петък (03.08.2018 год.) кметовете по места и кметските наместници ще обиколят стопаните, отглеждащи свине, за да разяснят ситуацията и да предложат поставянето на ушни марки на прасетата. Ще бъдат направени списъци със стопаните, желаещи маркиране, след което в най-кратък срок те ще бъдат посетени от ветеринари, които на място ще поставят марките на свинете. Освен това ветеринарите ще обучат стопаните за най-важните мерки за биосигурност.

На кметовете и кметските наместници на селата са раздадени нагледни материали - плакати и брошури, които ще бъдат поставени на видни места в кметствата.

Призоваваме всички стопани да се запознаят с информацията на специалистите и да проявят отговорно отношение към заболяването и предлаганите от експертите мерки!