През ваканционните месеци служителите на Пътна полиция са ангажирани с редица инициативи, свързана със сигурността на подрастващите. Освен обучителни часове, полицейски екипи се следят за сигурността на децата в началото и в края на учебния ден в районите на детските градини и училищата, като ще съблюдават правилното пресичане на пешеходците и превоза на децата в автомобилите, използването на обезопасителни системи/колани/ каски от родители-водачи на МПС, пътници, в това число и деца; спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници; недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходна и велосипедни пътека; пресичане на пешеходците на определените за това места.

През месеците юли и август ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции с насоченост към неправилното поведение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни пътни превозни средства, в това число деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи, особено лица до 18 години; ще бъде контролирано и използването на детски обезопасителни системи и колани, и предпазни каски.

Създадена организация за взаимодействие с органите на ОО „Автомобилна администрация“ – Монтана, РУО – Монтана и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци.

Полицейските и младшите полицейските инспектори ще проверяват собствениците на мотопеди в малките населени места и ще се съставят полицейски разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни, в т.ч. на малолетни или непълнолетни лица.