Данъчното облекчение за деца позволява намаляване на данъчната основа с определена сума:

6000 лв. – при едно ненавършило пълнолетие дете;

12 000 лв. – при две ненавършили пълнолетие деца;

18 000 лв. – при три и повече ненавършили пълнолетие деца.

Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 12000 лв.

Важно: Преди да представят необходимите документи за ползване на данъчно облекчение при годишно облагане, родителите трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, трябва да ги погасят, за да се възползват от данъчната отстъпка.

Наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително изпълнение и събиране от НАП, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение.

Родители, които през цялата 2023 г. са в отпуск по майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения, тъй като доходът, който са получавали, е необлагаем. В тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител.

За ползване на данъчните облекчения за деца работникът/служителят в срок от 30 ноември до 31 декември 2023 г. трябва да представи на работодателя си:

декларация за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛи/или декларация за ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (образец 2006), както и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето.

писмена декларация, че към момента на подаването ѝ пред работодателя няма подлежащи на принудително събиране публични задължения или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация. Вместо да подава допълнителна декларация, родителят може да посочи в Част I на ред 6 на декларацията за ползване на данъчните облекчения за деца, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация.


Източник: segabg.com