Основната цел на проекта е подобряване на качеството на живот и на възможностите за социално включване на лица с увреждания и на възрастни хора над 65 години чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и създаване на подходящ капацитет за предоставянето им, а специфичната цел - изграждане на подходящ модел за патронажни грижи за възрастни и лица с увреждания, включително с хронични заболявания и трайни увреждания, с цел осигуряване на интегрирани почасови мобилни здравно-социални услуги в техните домове.

По време на проекта ще бъдат изпълнени следните дейности:

• Подготовка и предоставяне на почасови мобилни здравно-социални услуги на нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора от община Мездра.

• Предоставяне на психологическа подкрепа и социално консултиране.

• Обучение и супервизия на персонала.

• Обзавеждане и оборудване на подходящо помещение, включително закупуване на транспортно средство за извършване на мобилната работа по проекта.

Почасовите здравно-социални услуги ще бъдат предоставяни от екип, който включва диспечер, 15 медицински специалисти/ домашни помощници, социален консултант, психолог и шофьор. Те ще се осъществяват от Отдел “Образование, социални дейности и здравеопазване” при Община Мездра, на който е възложено патронажната грижа като услуга от общ икономически интерес и в съответствие с разработена от Министерство на здравеопазването програма (методика) за предоставяне на патронажна грижа и стандарти за качество на услугата.

От услугите ще се възползват 90 лица с увреждания и хора над 65-годишна възраст от община Мездра. Всеки от тях ще може да получава до 2 часа на ден следните здравно-социални услуги:

• Предоставяне на специализирани медицински услуги в домашна среда - обработка на рани, проследяване на жизнени показатели, превръзка, измерване на квърно налягане, измерване на кръвна захар, поставяне на инжекциии системи по предписание от лекаря.

• Текущо почистване, подреждане на помещенията, обитавани от потребителя, поддържане на личната хигиена на потребителя, помощ при ежедневния тоалет и обличане, къпане и хранене, приговяне на храна за потребителя, подпомагане при хранене, закупуване на хранителни продукти, хигиенни материали, лекарства и вещи от първа необходимост, внасяне на дърва и палене на печка в помещението, обитавано от потребителя (през зимния сезон).

• Психологическа подкрепа и социално консултиране.

Бюджетът на проекта е 252 269,60 лв., а продължителността му - 15 месеца, от 15 март 2020 г. до 15 юни 2021 г.