На 8 май 1945 в 22.43 часа (централноевропейско време) в берлинското предградие Карлсхорст представители на германското главно командване подписват Акта за безусловна капитулация пред силите на Антихитлеристката коалиция в присъствието на представители на съюзническите командвания. Така завършва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 години и отнело живота на близо 61 милиона души по света.

Във Втората световна война участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Четири континента и три океана са арена на бойни действия.

България е въвлечена във войната на страната на Германия. След обрата във военните действия и в политическата обстановка, страната ни се включва към лагера на Съюзниците в заключителния етап на войната. Българската армия участва в освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия и дава близо 35 000 жертви, сред които и 56-ма бойци от община Мездра, загинали в най-големия военен конфликт в световната история.

Днес почти във всяко населено място на територията на община Мездра са издигнати войнишки паметници и поставени възпоменателни плочи, свидетелстващи, че никой не е забравен.