Само за последните две седмици, за времето от 7 до 20 февруари, включително са регистрирани 209 нови случаи на заразени с коронавирус. Това показват данните от Регионалната здравна инспекция във Враца. Най-много са активните положителни случаи в Мездра, където заболелите вече са 502-ма, от които 9 са настанени за лечение в болница.

Регистрирани са повече заразени и в селата. Най-много са в пет, от общо 27-те населени места в Общината. В Зверино има 63 активни случаи към момента, Боденец – 40, Моравица – 36, Брусен – 34, и в Долна Кремена - 26. В останалите села има под 20 заразени, показва справката от РЗИ-Враца.

Броят на поставените под карантина от Регионалната здравна инспекция намалява – в момента те са 146 – с 114 по-малко само за последните две седмици. Общият брой на диагностицираните с Covid-19 от началото на пандемията в общината е 2 784, излекуваните са 1 784. В общината са регистрирани общо 123 смъртни случаи на лекувани от инфекцията COVID-19.

Припомняме, че от Министерството на здравеопазването обявиха, че от утре, 24 февруари, влиза в сила първата стъпка за отпадане на зеления сертификат, която ще дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска посетителите без зелен сертификат, но той ще остане за служителите. Ще се допуска посещението до 12 деца при присъствени езикови обучения, центрове за развитие на личността.

От 5 март влиза втората стъпка - изцяло отпадане на зеления сертификат в обектите за всички, но остава изискването за персонала. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при изискване за физическа дистанция и редовно проветряване без каквито и да са други ограничения. Допуска се смесване и на паралелки. Провеждането на граничния здравен контрол също ще се променя - всеки ще може да влиза в страната, със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствено.

На 20 март се очаква посещенията на дейности и услуги да може да се извършва без ограничения. Присъственото обучение в университетите също няма да изисква зелен сертификат.