В огромния двор на баба Иванка цветята са хиляди. "От ранна пролет, от кокичетата, когато почнат да цъфтят, от снега се показват, до късна есен, хризантемите са последни - все има цъфнали цветя”, разказва стопанката на райската градина,

Но най-голямата слабост на 85-годишната старица са лалетата, които умножила от 18 луковици в началото до над 800 сега. Като дългогодишен счетоводител по професия няколко пъти опитвала да ги преброи, но лалетата я надхитряли. "Броя ги от време на време, но не мога с точност, защото едни са по-малки, едни по-големи и не могат да се видят всичките, да се преброят с точност, но са много”.

В райската градина - освен лалета - има нарциси, зюмбюли, рози, маргаритки, дамски сърца и дори калии.От сутрин до вечер стопанката им се грижи за тях, окопава лехите, полива ги, когато е сухо времето, радва им се. Казва, че вместо да се уморява, черпи сили от цветята. Дори котаракът Краско е все сред тях.

"Трудът се оправдава с красотата, изморявам се, но ми е приятно”, споделя баба Иванка.

И на 85 жената съветва хората да се обграждат с цветя. Убедена е, че могат да възпитават. "Те създават хубаво чувство, обич към природата, към красотата, към ближния около тебе.”

Баба Иванка не пази цветята само за себе си. С поредния огромен букет ще зарадва приятелките си от пенсионерския клуб, с които отива да се срещне на празника.

Маргарита Стефанова

Снимки: Цветелин Цветанов