© Любо Андреев

Поредната му изложба е в централното фоайе на регионалната библиотека „Гео Милев“ в Монтана. Посветил я е на актьора от местния театър Каваленко Божинов, с когото били неразделни приятели.

В изложбата има над 20 декоративни маски и още толкова скулптури на известни личности. Всичко това е направено през зимата в китното балканско селце Дълги дел.

„Тази изложба е плод на една зима, 90 на сто са нови работи, кукерските декоративни маски, живописта – това са места, които ги има в България, има и натюрморти – от всичко по малко“, обяснява авторът.

Той вече не брои изложбите си, гостувал е в десетки градове в страната, показвал е карикатурите си в парламента. С тъга си спомня за актьора Иван Кондов, когото нарича свой учител. С него 6 години е работил във Врачанския театър, а после и в столицата.

Тодор Деков е автор на сценографията на 170 театрални постановки. Сега все по-често се занимава със скулптура. В експозицията могат да се видят фигури на карикатуриста Борис Димовски, Радой Ралин, Иван Кондов, Радичков, с която участва в биеналето в Габрово.

А сред новите произведения на Тодор Деков е и странна фигурка на ангел върху земното кълбо, прободено от десетки игли– символ на ковид -19.Пред нея са кукерските маски, които надяваме се заедно с автора, че успяват да победят опасния вирус.

"Цяла зима какво да правя горе, на Дълги дел?!... Не ги държа в ателието, хората да ги видят, затова са правени."

Откриването на изложбата на Тодор Деков в библиотеката в Монтана е днес от 17 часа.