"400 зрелостници са подали заявления за допускане до този изпит, като тук искам да отбележа, че тези 400 зрелостници се обучават в училищата по профилирана подготовка, а 396 зрелостници са от професионалната подготовка. Зрелостниците са избрали (от профилираните паралелки) да се явяват по 11 профилиращи предмета, но изпитите реално ще са 13, защото по английски език ще се явяват на три различни нива, в зависимост от нивото по учебен план, по който се обучават. Изпитът ще се проведе в 13 училища. За Държавните зрелостни изпити по желание са подадени заявления от 50 зрелостници. Тези изпити ще се проведат по различните предмети и различната по вид подготовка в периода от 26 май до 31 май. Подадени са заявления по 5 учебни предмета от общообразователните и по 5 от профилираната подготовка. В 8 училища ще се проведат изпитите по желание."

Най-голям е броят на желаещите да се явят на изпит по английски език, около 1/3 от подадените заявления, следва география и икономика, информационни технологии и други. На 23 май завършващите професионално образование полагат задължителния си държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – частта по теория. Подадените заявления за явяване са 396, като ще се проведе в 14 училища.

За обезпечаване държавните зрелостни изпити в област Монтана ще бъдат ангажирани 500 квестори. Изпитите започват в 8.30 часа. Учениците трябва да са половин час по-рано в училищата.