Само 20% от зеленчуците на пазара са български. 77 на сто от краставиците са вносни. 81% от доматите също. Вносните зеленчуци оказва се са по-евтини. Това показа анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища. „През лятото се постига баланс и по-добро съотношение на родно производство към вносно. Когато говорим за проценти, много зависи откъде ги измерваме. Ако говорим за търговските вериги, там пазарът е един и там не може да се каже, че голяма част от зеленчуците са български, дори и през летните месеци. На пазарите обаче можем да кажем, че там преобладаващата част са българско производство”, добави доц.Иванов. Според него през зимните месеци България не може да произведе евтина продукция. Вносните зеленчуци също са оранжерийно производство, но южните страни могат и предлагат по-добра цена на търговци и потребители.
Източник: NOVA.TV