Към 31 декември 2023 г. със стартирани дейности са 99,4% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране по програмата. От старта й през 2015 г. до края на 2023 г. общият брой на реновираните блокове в страната е 1965.

Програмата е в своята заключителна фаза. Предстои да бъдат реновирани последните 5 сгради, за които е потвърден финансов ресурс от НПЕЕМЖС.

Непосредственият социално-икономически ефект от изпълнението на програмата се изразява в намаляване на разходите за отопление на домакинствата и подобряване на здравословните условия за живот. Извършените обновителни работи по сградите създават приятна жизнена среда, което води до промяна в облика на цели квартали. Освен това, чрез нея се създаде допълнителна заетост и се увеличиха финансовите постъпления както в строителния сектор, така и в транспортния бранш, складове, логистичните центрове и др.

Като положителен ефект от реализирането на мерките се отчита и подобряването на качеството на околната среда, вследствие на спестени емисии на парникови газове.