Регионалното управление на образованието в Монтана предлага 46 паралелки в план-приема след 7 клас за следващата учебна година. Спрямо настоящата броят им се запазва.

Приемът е обсъден с директорите на училищата, комисията по заетост и е съобразен с нуждите на работодателите, уточни Росица Ангелова - началник отдел „Организационна методическа дейност и контрол“ в РУО - Монтана:

"Това, което предлагаме, са 46 паралелки - 12 са профилирани и 34 професионални. За новия държавен план-прием в предложението са включени и нови 7 специалности в шест училища".

Новите специалности са: в Лесотехническа професионална гимназия - Берковица - „Мебелно производство“. В Средно училище „Христо Ботев“, село Долни Цибър и Средно училище „Отец Паисий“ - село Медковец - „Икономическо информационно осигуряване“.

В Професионална гимназия по производствени технологии Лом се предвиждат паралелки: "Охранителна техника и системи за сигурност” и "Пристанищна механизация“. В монтанското Второ средно училище "Никола Йонков Вапцаров“ в една паралелка ще се обучават за фотограф и библиотекар. Професионална гимназия по лека промишленост в Монтана открива специалност "Бутикови облекла“. В новия приемат след 7 клас са предвидени и паралелки с дуална форма на обучение, уточни Ангелова:

"В Лесотехническата професионална гимназия - Берковица по професия "Техник, технолог дървообработване", специалност "Мебелно производство", и в Професионалната гимназия по техника и електротехника "Христо Ботев"- град Монтана, една паралелка с две специалности: "Електрообзавеждане на производството" и "Машини и системи с цифропрограмно управление".


Източник: novini.bg