61 проектни предложения e подала Община Мездра до Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж” по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Енергийна ефективност в периферните райони”, информира Диана Павлова, началник на общинския отдел "Градоустройство, строителен контрол и обществени поръчки“. Проектите са на обща стойност 7 223 230 лв., при одобрен бюджет за Община Мездра в размер на приблизително 7 млн. 870 хил. лв.

Подадените проектни предложения са за четири административни сгради - тези на Общината, на полицията, на пожарната и на бившото АПК-а, за сградите на шест учебни заведения - градските ОУ "Христо Ботев”, СОУ "Иван Вазов” и ОУ "Св. св. Кирил и Методий”, ЦДГ 1, ОДЗ 1 и 2, както и за 51 еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, които са допустими за енергийно обновяване. На тези сгради са изготвени технически и енергийни обследвания, технически паспорти и енергийни сертификати.

Общият бюджет на проектите за саниране на жилищните сгради е 3 783 610 лв., на административните сгради - 2 392 580 лв., а на сградите на учебните заведения - 1 047 040 лв. В момента тече процедурата за оценка на проектните предложения от Управляващия орган на програмата.

До края на месеца трябва да приключи откритата процедура за избор на изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи за санирането на Общежитието на ул. "Сердика” по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Кандидатите за изпълнител на инженеринга на пететажния панелен жилищен блок са двама.

Предстои да бъде обявена обществената поръчка за изпълнение на инженеринг - проектиране и строителство, на останалите шест сгради, които отговарят на условията на програмата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Това са жилищните блокове 2, 5 и 6 в квартал 101 и „Леденик” 1, 2 и 4.

На този етап все още не е ясно кога ще започне реалното саниране на 68-те сгради, които кандидатстват в Мездра по двете програми.