© МТСП

Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова по време на церемония, с която беше обявен стартът на реновирането на сградата на Българската телеграфна агенция (БТА) по „Красива България“.

Финансирането се осигурява по Националния план за действие по заетостта и със средства на бенефициентите – общини, областни управители, държавни институции и контролни органи. Заместник-министър Ефремова отбеляза важността на съфинансирането от страна на кандидатите, защото това гарантира ангажираността в работата и на двете страни.

Тя обърна внимание, че за първи път по „Красива България“ се допуска кандидатстване на един и същ обект по две от мерките - „Подобряване на обществената среда в населените места” и „Осигуряване на достъпна среда на обществени сгради”. БТА е един от двамата кандидати, които са се възползвали от иновацията и са с одобрени две проектни предложения.Чрез изпълнението им ще бъде обновена фасадата на сградата на Агенцията и ще се подобри достъпността на архитектурната среда.

Заместник-министър Ефремова представи поздравителен адрес от името на министър Ивайло Иванов. В него се посочва, че с изпълнението на двете проектни предложения „сградата на БТА- символ на качествена и достойна журналистика, ще се превърне и в пример за достъпна обществена среда“.

„Основните цели на Проект „Красива България” са свързани с намаляване на безработицата, обновяване и подобряване на обществената среда в населените места и на социалната инфраструктура, подпомагане на малкия и средния бизнес и създаване на условия за устойчива заетост на работната сила в общините“, подчерта заместник-министър Наталия Ефремова. Тя допълни, че проектът има и социална функция, защото част от хората, които ще бъдат наети от фирмите изпълнители, са безработни, насочени от бюрата по труда. „Те се обучават и след това се наемат за временна заетост. Разчитаме, че след като придобият устойчиви трудови умения, по-лесно и сигурно ще намерят и трайна заетост“, отбеляза заместник-министър Ефремова.