„От дълги години работим с турооператорски фирми, които водят предимно организирани ученически групи за плаване и разглеждане на кораб-музей „Радецки“. Това са фирмите „БГ-Травел“; „Милди“; „Ситникол“; „Стил Травел“. Само за тази година фирма „БГ-Травел“ е довела за плаване и разглеждане на кораб „Радецки“ над 1 200 ученика”, сподели Людмила Дамянова – директор на НМП „Радецки”. Отделно Община Козлодуй изпрати писмо до МОН, в което покани ученици на еднодневни и двудневни екскурзии на козлодуйския бряг. Писмото е стигнало до регионалните управления по образованието и от там до директори на училища в страната, което също е довело ученически групи в Козлодуй.

Плаванията на „Радецки” продължават и през летните месеци. Людмила Дамянова информира, че през месец септември ще се планира плаване с индивидуални билети. „Подобен тип екскурзии провеждаме заради хората, които нямат възможност да организират група”, каза тя и напомни, че на историческия кораб се провеждат и ритуали за сключване на граждански брак. От началото на годината три двойки са предпочели „Радецки” за своя най-важен ден.

Повече информация може да се получи на www.radetzky.slovo.bg и www.nim.bg.

НМП „Радецки“ е един от най-интересните и уникални обекти в България. Към момента „Радецки“ е единственият пътуващ кораб-музей не само на целия Балкански полуостров, а и в цяла Европа. Още от 60-те години на 20 век обектът фигурира в движението на Български Туристически Съюз /БТС/ под №18 сред най-интересните 100 културно-исторически обекта в нашата страна. В последните 13 години „Радецки“ осъществява регулярни едночасови плавания в района на Козлодуйското пристанище, които са предимно с организирани групи, а не само по празници. Извършваме задължителни тримесечни отчети на извършените продажби на билети, рекламни сувенири и брой посетители. Спрямо официалната ни статистика отчетите сочат, че всяка година двойно се увеличават посетителите ни за плавания с кораб „Радецки“ и като обект за разглеждане.