© Агенция "Митници"

На 04 април 2024 г. в района на МП Оряхово е спряна за проверка товарна композиция с групажна стока за Естония, управлявана от български гражданин. В предната част на полуремаркето митническите инспектори установяват 4 палета със стока, обвита в картон и черно стреч фолио. След премахване на част от опаковката са открити общо 480 бобини с лента коркофан (филтърна хартия за производство на цигари) с логото на „Marlboro“ и„Winston“. Поради основателни съмнения, че стоките се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) № 608/2013 г. относно защитата на правата върху интелектуалната собственост, осъществявана от митническите органи, бобините са задържани.

При друг случай, около 11:30 часа на 07април 2024 г., в района на „Дунав мост“ - Русе пристига товарен автомобил с български регистрационни номера, управляван от български гражданин. Превозното средство пътува със стоки от България за Германия, Нидерландия и Франция.

След анализ на риска митническите инспектори насочват превозното средство за физическа проверка в халето. При проверката на 13 палета с общо тегло 8 320 кг., предназначени за получател във Франция, митническите служители установяват 1 897 440 картонени заготовки за кутии за цигари в несгънато състояние, съдържащи означения на „Marlboro“, надпис „For duty free sale only“, както и предупреждения за вредите от тютюнопушенето на английски език.

За стоките възникват основателни съмнения за нарушение на Регламент (ЕС) № 608/2013 г. относно защитата на правата върху интелектуалната собственост, осъществявана от митническите органи, поради което същите са задържани.