© Община Видин

Слово по случай Деня на независимостта произнесе заместник-кметът на община Видин по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова. „Обявяването на Независимостта на България е значимата крачка в нашето развитие; то е част от осъществяването на българския национален идеал и е предпоставка за стопански, политически и културен възход в онази епоха. Историческият акт на 22 септември ни дава ценен урок от нашите предци, от тяхната смелост, решителност, мъдрост и прозорливост. Защото както във висшата политика и държавните дела, така и в обикновения човешки живот нищо не е даденост, а трябва да се заслужи, да се пази, да се доказва и утвърждава ежедневно.“ – заяви Тодорова.

В словото си тя се спря на най-важните исторически факти, довели до това забележително за страната ни събитие и на знаменития Манифест за провъзгласяване независимостта на България, който княз Фердинанд прочита на 22 септември 1908 година в църквата „Свети 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново. Заместник-кметът подчерта, че след този акт България отново е част от семейството на независимите европейски държави и възвръща националното си самочувствие. „Днес „хвърляме“ своеобразен мост между старите български столици Търново и Видин, за да си припомним за тези съдбовни исторически събития, да се преклоним пред паметта и подвига на радетелите, които защитиха с всички сили и средства интересите на България, нейната независимост, правото на всички да живеят в по-справедливо общество. Затова нека първо сведем чела в знак на признателност към всички герои, отдали живота си за нашата свобода, а след това гордо вдигнем глави, защото принадлежим към древен и славен народ!“ – завърши словото си Десислава Тодорова и честити празника.

Приветствие по случай празника поднесе и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. В него тя подчерта значимостта на историческия акт на обявяването на Независимостта за връщането на държавата ни на картата на Европа и направи паралел със съвремието.

Церемонията продължи с поднасянето на венци и цветя пред паметника „Бдинци“ на загиналите във войните за национално обединение. Тържеството завърши с празничен поздрав към жителите на Видин от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и общоградско хоро.

Източник: Община Видин