Въпреки дъждовното време, подножието на античната крепост събра множество граждани на Мездра, дошли да отбележат традиционните Дионисиеви празници. По традиция, и тазгодишното издание бе открито с почит към „Огнесъздадения“ Дионисий, с впечатляващата постановка с оригинална хореография и жонглиране с огнени факли, символизиращи раждането на Бога, в изпълнение на актьорите от Театрална група „ТЕМП“ при - Младежки дом Враца, с художествен ръководител Георги Врабчев .

Участници в Клуб „Умението да говорим пред публика“ към СУ „Иван Вазов“ представиха любопитни факти, свързани с култа към бог Дионис и виното.

Поздрав към гостите направи кметът на община Мездра Иван Аспарухов, който пожела весело настроение на всички в празничния ден

За култа към Дионис и тайнството на древните ритуали, разказа директорът на РИМ Враца, археологът Георги Ганецовски:

„Това, което смятам, че е най-важно да се разбере, е, че няма разлика в съдържанието на това, което се случва наТрифон Зарезан, на Дионис или друг тип, например Загрей. Това е един и същ образ, който претворява съдържанието и смисъла за плодородие и най-важното, за осигуряване на живот дори след смъртта”.

Младите актьори представиха и древен тракийски орфически и дионисиев ритуал - разливане на вино от сребърен ритон и фиали, реплики от тракийски съкровища, за който Ганецовски допълни:

„Тук аз забелязах присъствието на всички елементи – имаме небесната вода, имаме огъня, имаме земята, имаме въздуха. Това са елементите, които присъстват във всички ритуали.”

Той припомни, че според древногръцката митология Дионис е син на Зевс и дъщерята на тиванския цар Кадъм, смъртната Семела. Гръмовержецът Зевс се влюбил в красивата Семела, но ревнивата съпруга Хера разбрала за новата изневяра на своя съпруг, накарала съперницата си да поиска от Зевс да ѝ се покаже в божествения си вид, за да ѝ докаже, че наистина притежава свръхестествена сила. Като разбрал хитрия замисъл на Хера, владетелят на Олимп се опитал да спаси любимата си, защото знаел, че никой смъртен не може да понесе огъня, който излъчва. Семела обаче продължавала да настоява. И когато Зевс удовлетвори молбата ѝ, тя лумнала в пламъци. За да спаси неродения си син, Гръмовержецът вшил в бедрото си детето, което Семела носела в утробата си. Така бъдещият бог на виното се родил от бедрото на всемогъщия Зевс.

Името на тиванската принцеса се среща още и като Земела, в което археолозите търсят аналогията със Земя. Дионис е върховно слънчево същество, което показва, че земята трябва да бъде оплодена, за да даде плодородие и добра реколта.

След ритуала с разливането на виното и освещаването на хляба, една от менадите поднесе на гостите по глътка от еликсира на боговете.


Снимки: Павел Петров