В 18 области на страната е в сила жълт предупредителен код за силен вятър – Благоевград, Варна, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София град, София област, Стара Загора. В тези области се очаква поривите на вятъра да достигнат 22-24 м/сек.

Какво време ни очаква до края на февруари?

Януари е поредният най-топъл месец от 1850 г. като данни за целия свят. В България и Европа аномалията е с малки стойности – около 2 градуса. Сегашната ни зима зависи от февруари. Това е заявил климатологът Симеон Матев.

Тези рекорди са с 2-3 градуса повече от старите. Обикновено рекордите се подобряват с десети от градуса, докато сега има подобрения и с 4-5 градуса на места, обясни още климатологът.

"Днес и от части утре са последните от поредицата топли дни. Започва понижение на температурите, но ще останат над февруарската норма. Четвъртък - петък температурите ще бъдат под нулата. Но няма да вали сняг", посочи Матев.

По думите му около 20 февруари може да превали сняг. И добави, че втората половина на февруари ще бъде по-студена.

Климатологът отбеляза, че днес не е благоприятен ден за скиорите заради бурния вятър. "От сряда до края на месеца ще има много и хуабави дни за зимни спортове", добави още Матев.


Източник: novini.bg