Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрение от глаукома.

По данни на американските здравни служби усложненията в очите, свързани с диабета са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението. Профилактиката на тези усложнения изисква добра колаборация между отделните звена на здравната система и значителен финансов ресурс.

Интересни факти за очите и зрението:

1. Кафявите очи всъщност са сини с кафяв пигмент. Има дори лазерна процедура, която позволява да превърнете кафявите си очи в сини завинаги.

2. Зениците на очите се разширяват с 45 процента, когато гледате този, когото обичате.

3. Човешкото око вижда само три цвята: червен, син и зелен. Други цветове са комбинация от тези цветове. 9. Диаметър очите ни е около 2.5 см и тежат около 8 грама.

4. Средно през целия си живот, ние виждаме около 24 милиона различни изображения.

5. Вашите отпечатъци на пръстите имат 40 уникални характеристики, а ирисът - 256. Именно поради тази причина , на сканирането на ретината се използва за целите на сигурността.

6. Очите ни фиксират около 50 неща в секунда.

7. Изображенията, които се изпращат в нашия мозък, в действителност са обърнати.

8. Преди около 10 000 години всички хора са имали кафяви очи , докато в човека, живял в региона на Черно море, не се появила генетична мутация, която довела до появата на сини очи.

9. Около 2 процента от жените имат рядка генетична мутация , при което у тях се наблюдават допълнителни конуси на ретината. Това им позволява да виждат 100 милиона цвята.

10. Светкавици, които виждате в очите си , когато ги триете , се наричат "фосфени".