От РУ на МВР - Монтана петима служители ще получат награди по повод професионалния празник на полицията - 5 юли. От тях с предметна награда от кмета на община Монтана ще бъде награден полицейски инспектор от група за охрана на обществения ред Йордан Христов. Наградата е за служебната му дейност, свързана с организацията на работата на автопатрулите на територията на Районното управление, с което не са допуснати тежки престъпления, както и за заловените множество водачи на МПС, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества. През годината по предложение на ръководството на РУ Монтана са наградени над 20 служители на криминална полиция и групата за охрана на обществения ред. До момента в Районното управление са образувани около 20 досъдебни производства срещу водачи, шофиращи след употреба на наркотици.

През 6-месечието оперативната обстановка на територията на РУ Монтана е относително спокойна. Няма извършени сериозни тежки престъпления срещу личността - няма регистрирани убийства. Регистрирани са 2 грабежа, като и двата са разкрити, а извършителите са установени. В ареста в Монтана с постоянна мярка са задържани рецидивист и помощника му за извършени множество кражби от магазини и кметства на територията на община Монтана, Берковица и Белоградчик. С постоянна мярка е задържан тартор на група, извършвала разпространение на наркотични вещества в областния град.

С постоянна мярка е задържан и извършителят на множество кражби на хранителни продукти през тази година, извършвани от частни домове в село Липен.

Към момента на територията на РУ Монтана няма получени сигнали и възникнало напрежение, свързано с прибирането на селскостопанската продукция.

РУ Лом – във връзка с празника на МВР ще бъдат наградени 18 служители. По преценка на ръководството на РУ и началниците на групи по направления на дейност са предложени 4 служители за награда от директора на ОДМВР Монтана ст. комисар Ивайло Антонов. Отличието е за разкрити криминални престъпления и за постигнати добри резултати през първите 6 месеца на годината. 12 служители на Районното управление ще бъдат наградени от началника на РУ Лом, а 2-ма ще бъдат повишени в степен на длъжност от директора на ОДМВР.

През 6-месечието на годината служителите на РУ Лом са извършили активна работа по превенцията и разкриването на акцизни стоки без български акцизен бандерол. РУ Лом е на първо място в сравнение с останалите РУ на ОДМВр Монтана по реализиране и разкриване на такива престъпления. В началото на годината служители на РУ Лом са установили 271 кг насипен тютюн, а по-късно в местността „Горни Бахчи” - 168 кг насипен, ситно нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. В края на юни служителите на РУ Лом са заловили 30 000 къса кутии с цигари, без БАБ. През периода е разкрито битово убийство в гр. Лом, при което дъщеря в депресивно състояние е убила майка си. През 6-месечието е заловено лице от гр. Лом, извършвало лихварска дейност. През годината са разкрити редица домови взомни кражби в ломския квартал „Младеново”. Служителите на Участък Вълчедръм са разкрили заявен през 2017 г. грабеж над самотноживеещ възрастен жител. През годината е разкрит и грабеж над самотноживеещ възрастен мъж в село Якимово, на когото са отнети 527 лв. В разкриването на грабежа са участвали и служители от Института по психология на МВР.

Във връзка с опазването на селскостопанската продукция през годините РУ Лом е имало различни по вид проблеми, свързани с този вид престъпна дейност, тъй като в района има множество масиви, засадени с различни по вид селскостопански култури. Възниквали са спорове и посегателства на земеделска продукция, служителите са предотвратявали и по-тежки престъпления. В тази връзка е изготвен план за противодействие на този вид престъпления, в който освен анализ на оперативната обстановка са включени и множество мероприятия за изпълнение от личния полицейски състав. В опазването на селскостопанската продукция ще участват всички служители от криминална, охранителни и икономическа полиция. Към момента на територията на РУ Лом няма регистрирано напрежение и престъпления, свързани със селскостопанската продукция.

РУ Берковица – 9 са наградените служители от ръководството на ОДМВР и н-ка на РУ Берковица за професионалния празник на МВР. Наградите са за добро изпълнение на служебните задължения и активно участие при разкриване на престъпления.

По отношение на опазването на селскостопанската продукция, към момента няма регистрирани случаи за престъпни посегателства. Изпълняват се мерки за превантивна работа със земеделските производители в региона.

По-характерни случаи през годината – на територията на Районното управления няма регистрирани тежки криминални престъпления през годината. През месец юни е регистриран палеж в Гробищния парк в гр. Берковица. Установен е извършителят на престъплението и продължава работата по образуваното досъдебно производство.

РУ Вършец - 3-ма служители на РУ Вършец ще бъдат наградени по случай 5-ти юли– двама криминалисти и един служител на охранителна полиция. Наградите са за участие в разкриването на криминални престъпления през изминалите 6 месеца и дейността по контрол на пътното движение и превенцията на територията на община Вършец.

За охрана на селскостопанската продукция е изготвен план и се провеждат периодични срещи с представители на общинската администрация, както и със земеделски производители. Към момента не са регистрирани сигнали от Районна прокуратура Берковица или тел. 112 за повредена земеделска продукция. Ежеседмично 7-те села на територията на община Вършец се посещават от районните, младши районните инспектори и началника на Районното управление, при които се провеждат срещи с кметовете по места за решаване на местните проблеми. В тази връзка от началото на годината Районното управление е изготвило съгласно правомощията си по ЗМВР 12 сигнални писма за безстопанствени животни, както и на пастири, които извършват такава дейност. На територията на РУ Вършец е най-малък е броят на посеви и трайни насаждения. Основният земеделски фонд в общината са ливади, които се косят.

По-характерни случаи през 6-месечието на 2018 г.– кражба на МПС в село Долна Бяла Речка, при която има установен извършител със съдействието на служители на РУ Вършец и СДВР.

В края на месец юни тази година на тел. 112 е подаден сигнал за 10 простреляни коне в ливади и различни местности между село Долна Бяла Речка и гр. Вършец. От извършените до момента множество процесуално следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия са установени 4 починали коня, на които е направена аутопсия. В един от конете е откит проектил, за който е назначена балистична експертиза за установяване на оръжието, с което е причинена смъртта на конете. Открити са и 3 ранени коня.

Извън тези случаи в края на юни е регистрирано изчезване на кон, също оставен без надзор. Той е намерен в напреднал стадий на разложение, с оглозгани крайници край село Долна Бяла Речка. По случая е образувано досъдебно производство.

В третия случая, свързан с коне на територията на РУ Вършец през месец юни тази година, общински служители със съдействието на органите на реда са задържали безстопанствен кон, който по-късно е бил освободен чрез взломяване на катинар от общински обор и собствениците му са си го прибрали. Тримата извършители са установени и задържани. Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура Берковица .

Тази седмица полицейски служители на РУ Вършец ще се срещнат с представители на Агенцията по безопасност на храните, кметовете на община Вършец и селата, както и с областния управител на Монтана за решаване на проблема с безстопанствените животни.

През месец юни е установен и гражданин от Вършец, отглеждащ в дома си 6 стръка канабис. Очаква се официална експертиза по случая. Престъплението е докладвано в Районна прокуратура Берковица.