© МТСП

Проектът е част от процеса по присъединяване на страната към ОИСР. Той се изпълнява от Центъра за умения на Организацията и Министерството на образованието и науката на България чрез междуведомствен екип, в който са включени и експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Заместник-министър Ефремова припомни, че за инвестиции в човешкия капитал има осигурен над 1 млрд. лв. финансов ресурс от националния бюджет и европейски средства по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и Програма „Развитие на човешките ресурси“. Средствата ще позволят до 2027 г. в обучения да се включат над 700 000 заети и безработни или 1/5 от работната сила.

Наталия Ефремова допълни, че през последните години от страна на МТСП са създадени достатъчно инструменти, за да се улесни включването в обучение. „Успяхме да дигитализираме изцяло процеса за достъп до нашите обучения, които най-често са безплатни. Това прави кандидатстването изключително лесно. Вече предлагаме разнообразни възможности за онлайн обучения, за да са по-достъпни те и за работещите хора. Предстои да изградим и виртуална платформа за електронно обучение, която ще даде допълнителни възможности за гъвкави форми на обучение, провеждани в удобно за всеки време от разстояние“, каза заместник-министърът.

Тя отбеляза, че всички действия и мерки, свързани с подготовката на работната сила за новите потребности на пазара на труда в резултат от ускореното навлизане на технологиите и изкуствения интелект, зеления преход и демографските предизвикателства, се предприемат в сътрудничество с всички заинтересовани страни. „Изградихме партньорства с организациите на работодателите и синдикатите, благодарение на които те имат възможност не само да кажат какво им е необходимо, но и как да се постигне“, заяви заместник-министър Наталия Ефремова.

Според нея разработената в четиригодишния период на изпълнение на проекта рамка с показатели за мониторинг и докладване ще позволи да се реализират бъдещи конкретни дейности за повишаване качеството на обученията и тяхната ефективност.