В категорията "Специализиран туризъм” е номиниран Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра“, организиран от Археологически комплекс "Калето”. Той се конкурира с още 9 представители на туристическата индустрия.

Следващата кандидатура на Община Мездра в категорията "Община на 2016 г. за културно-исторически туризъм", където Мездра се съревновава с още 14 общини от България.

Третата номинация е в категорията "Духът на България”, където е номиниран Националният фолклорен събор "Де е българското“, провеждан всяка година в туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край село Очин дол.

Последната номинация е на Археологически комплекс "Калето" - Мездра в категорията "Туристическа атракция/обект”. Тук конкуренцията е най-сериозна, тъй като кандидатите за най-добра туристическа атракция са 20.

Конкурсът се организира за първа година и се провежда в 16 категории. Всички финалисти в отделните категории са публикувани на сайта www.tourismawards.bg

Публичното онлайн гласуване за определяне на победителите ще продължи до 18 декември, като всеки желаещ може да гласува само по веднъж за своя фаворит във всяка една от 16-те категории.

Победителите ще бъдат наградени на специална церемония на 19 декември в столицата.