В средата на юни Medianews писа, че полицията във Враца разби тайник с канабис в дома на 23-годишния врачанин. Тогава от Областната дирекция на МВР съобщиха, че са открили изкопана дупка под леглото му, която водела към избено помещение. В пода на избеното помещение бил намерен друг замаскиран отвор в бетонна плоча, водещ към помещение, обособено за отглеждане на канабис.

Там служителите на реда откриха 15 засадени зелени растения, от които иззеха зелена листна маса с тегло около 4 кг. В същото помещение бяха намерени специално пригодени осветителни тела, отоплителен уред и термометри. При претърсване на апартамента бяха иззети 7 топчета съдържащи канабис и кутия със суха листна маса - канабис.

Йоан беше задържан и срещу него беше образувано бързо производство. Преди обаче то да стигне до съда, наркомана бързо бе арестуван отново, този път за „домашно производство” на метамфетамин. В дома му бяха открити три бутилки с химични вещества, използвани при производството на наркотици и стъклен съд с наличие на кристализация, която при наркотест реагирала на метамфетамин.

Йоан е криминално проявен, с една условна и една ефективна присъда, която е изтърпял в затвора. Предстои му да изкара зад решетките още две години. Поради сключеното споразумение с прокуратурата, Районният съд във Враца прекрати производството по наказателното дело от общ характер №1075 по описа на ВРС за 2016 г. и се произнесе с определение.

То е окончателно, не подлежи на обжалване, има последиците на влязла в сила присъда и подлежи на незабавно изпълнение, което е влязло в сила на 30 септември тази година.

В случая на Пейчев му се е разминало твърде леко. Съкратените производства и споразуменията водят до наказания, които са значително по-ниски от посочените текстове в Наказателния кодекс за състава на съответното престъпление.