Собственикът Валери Митков е обвинен затова, че през май 2011 г. е изготвил част от технологично инвестиционен проект за ремонт и възстановяване на взривилия се цех без да разработи конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е в разрез с изискванията за безопасност на труда, става ясно от обвинителния акт.

В хода на разследването са били събрани доказателства и за извършено от собственика на завод "Миджур" документно престъпление. В документи за Министерството на икономиката той е посочил, че предприятието има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини. Палма Иванова е обвинена в нарушение на разпоредбите за безопасност на труда, което е довело до смъртта на 15-те служители на завода. Бахчеванова е обвинена в престъпления по служба, както и Божидар Василев.

В хода на разследването, проведено от екип следователи от Национална следствена служба, както и с участието на експерти-криминалисти от отдел „Криминалистически“ към НСлС, са извършени множество процесуално-следствени действия.

Извършени са огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи, 20 съдебно-медицински, 120 ДНК експертизи, 3 компютърно – технически, ситуативно – техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро– техническа експертиза. Назначена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели. Материалите от разследването са общо 160 тома.

Валери Митков е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 хил. лева. Останалите трима обвиняеми са с мерки за неотклонение "подписка". В началото на този месец в завода имаше контролирани взривове, за унищожаване на продукция с изтекъл срок на годност.

Предстои Окръжният съд във Видин да насрочи дата за разглеждане на делото.