В обновената и ремонтирана столова се събраха всички бивши и настоящи служители, за да отбележат своя празник. Директорът на Службата за социално подпомагане, Наталия Христова каза, че специално са избрали този ден - Денят на християнското семейство, защото всички те са едно голямо семейство, в което основната задача на всеки един е грижата за хората.

Предвид хуманната и благородна специфика на социалната услуга, всеки един от служителите се отнася с изключително чувство за отговорност и съпричастност към съдбата на възрастните хора. Социалните работници предлагат не само топла храна, но и човешко състрадание, разбиране и всякаква помощ, когато се налага.

В момента екипът на социалния патронаж обслужва 215 постоянни потребители, 90 души ползват обществената трапезария и приготвят храната за Дома за стари хора в Мездра, в който пребивават 20 човека.

"Най-важното за нас е да помагаме и да се грижим за болните и възрастните хора, защото всички ние сме хора с добри сърца.”

Наталия Христова допълни, че са подготвили специални подаръци за служителите - тениски с логото на годишнината на социалния патронаж, а на потребителите на услугата са подарили чаши със същото лого в самия ден на годишнината.

Дългогодишната служителка Галя Нецова допълни, че за всичките 26 години, в които работи тук, най-голямата награда за нея е радостта и благодарността в очите на възрастните хора, на които осигуряват топла и вкусна храна.

Първият управител на новосъздадената структура е Веска Йотова. В своите спомени тя се връща с носталгия, но и с чувство за добре свършена работа. Г-жа Йотова разказа за трудностите, с които е трябвало да се справя първоначално сама, а след това и с екипа, създаден от нея самата. Та разказа, че първата й основна задача била да запознаят обществото с дейността на тази услуга, да се направи проучване на хората, които се нуждаят, след това се е наложило да издирва и събира материали от други градове, защото не е имало никакви материали. Така, без всякаква подготовка, тя и няколкото ентусиасти започнали от нулата, но трябвало да се бърза, защото имало срокове за усвояване на определен брой места за служители.

Гост на празника бе и кметът на Мездра, Генади Събков, който поздрави хората, посветили се на идеята да правят добро за другите, и им пожела здраве и още по-добри условия за изпълнението на благородната им работа.

За своята кръгла годишнина служителите от Домашния социален патронаж получиха поздравителни адреси от кмета на общината, Кметство Царевец и екипа на Комплекс "Социални услуги за деца и лица с увреждания" в Мездра.