Какво е групажен транспорт на пратки?

Групажният транспорт обхваща доставката на стоки от различни бизнеси и доставчици, които се групират (консолидират) в един и същи контейнер. Комбинирането на пратки е подходящо за по-малки бизнеси, защото цената е по-изгодна. Чрез групажния транспорт се отварят повече пътища за изпращачите и стоките им се доставят по-лесно. При намаляването на заеманото пространство в контейнера, цената спада, защото се разделя между всички производители и това прави групажния транспорт по-изгоден за всеки от тях.

3 ползи от групажния транспорт на пратки

Групажният транспорт сам по себе си има много ползи, които могат да помогнат на малките и средните бизнеси да просперират. В случай че, решите да се възползвате от него трябва да вземете предвид най-важните такива.

Ниски цени

Групажният транспорт предлага по-ниски цени в сравнение с индивидуалния. Така например, цените за малки товари, които трябва да бъдат транспортирани на дълги разстояния са доста по-изгодни, а пък групирането на пратките позволява на бизнесите да предоставят безплатна доставка на получателите.

Ефикасност

Групажът се явява като най-ефикасния метод за редовно превозвани, малки по размер стоки. Той е ефикасен за бизнесите като намалява разходите им, но и позволява на логистичните компании да използват ползотворно всяко местенце в товарните контейнери. Групажният транспорт предлага възможност стоките да достигат до много на брой дестинации, без да се налага индивидуално транспортиране на всяка от тях, което помага на изпращащите ги производители да увеличат конкурентноспособността си.

Застраховка

Застраховането на продукцията е изключително важно за всеки производител и търговец. Ако дори малка част от изпратените на път стоки са повредени, тогава финансовите загуби могат да имат лоши последствия за цялостното развитие на малките и средните бизнеси.

Логистичните компании обикновено предлагат застраховка за стоките, които са част от групаж. Тази услуга е налична, защото има риск от повреда по време на транспорт. Цената на застраховката се дели между всички изпращачи и така разходите не са големи, а пратките са защитени.

Видове траспорт, подходящи за групаж

Групажните стоки могат да бъдат превозвани с помощта на различни видове транспорт. Те могат да бъдат сухоземен, морски и въздушен като всеки си има своите предимства.

Сухоземен транспорт

Наземните групажи са много популярни. Цената им е изгодна и доставката на по-къси разстояния, например в рамките на Европа е бърза. Обикновено, групажните пратки превозвани чрез пътни превозни средства са чувствителни на температура или имат срок на годност, който трябва да бъде взет предвид. Освен това често се превозват мебели, строителни материали, дрехи и обувки.

Морски транспорт

Морският транспорт е доста изгоден, особено за групажен контейнерен транспорт на стоки. Ако групажът е в по-голямо количество, този вид транспорт е идеален и е особено привлекателен за големите производители, като например Китай, които изнасят огромни количества стоки. Въпреки своята рентабилност, морският транспорт си остава доста бавен в сравнение със сухопътния и въздушния. Дори да не са толкова бързи, огромните товарни кораби предлагат сигурност по време на превоз, заедно с ефективни доставки.

Въздушен транспорт

Въздушният транспорт се явява като най-бързият при превоз на групаж и като цяло на всякакъв вид товари. Той обаче не може предложи такава ефективност при по-голямо тегло на товара и затова остава най-добър в бързината при доставяне на стоки.