В различните райони в България, динята се нарича още карпуз, любеница или бостан. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.
Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.
В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.
В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.
6 интересни факта за динята:
1. Дините са били отглеждани в Египет повече от 5000 години. Египтяните изобразявали дини в рисунки на стените на гробовете и дори оставяли диня до мъртвеца, за да се храни по пътя към подземния свят.
2. За родина на дините се смята Южна Африка, а в Китай са отглеждани още през X век. В страната гостите носят дини като дар на домакините си.
3. Смята се, че дините се разпространяват масово у нас по време на нашествието на турците на Балканския полуостров. Днес производството им е съсредоточено в Любимец, Харманли, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Видин, Свищов, Силистра и Добрич.
4. На днешния ден в село Салманово, Шуменска област, и в село Никюп, област Велико Търново, се провежда традиционен фестивал на динята.
5. Най-големият производител на дини в света е Китай, следван от Турция, Иран, Бразилия и САЩ.
6. Дините се състоят от 92% вода. Понякога мореплавателите носели дини вместо манерки. Дините обикновено имат червена месеста част, но някои дини имат жълта, бяла, оранжева или дори зелена месеста част.