17 500 000 души умират всяка година в световен мащаб от сърдечносъдови заболявания, включително инсулт. Това превръща инсултът във водеща причина за смърт, инвалидизация, депресия, деменция и епилепсия.

В България 1/5 от смъртността се дължи на инсулт, като по данни на Българската лига по хипертония, честотата на тази диагноза се е удвоила през последните десет години. Успоредно с това се повишава и честотата на предсърдното мъждене. Един на всеки 5 инсулта се дължи на него, като то е водещ рисков фактор и за развитие на исхемичен инсулт в 75% от случаите.

Въпреки че сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за смъртност в България, те много често нямат характерна клинична изява и остават неразпознати, неглижирани или нелекувани. Друг проблем се явява лошият контрол на вече диагностицирани сърдечносъдови заболявания, което води до рецидиви и възникване на предпоставки за инсулт.

Ето някои интересни факти за, може би, най-важният човешки орган:
- Дясната половина на сърцето изтласква кръвта към съдовете по цялото тяло до крайниците, лявата – през белите дробове, за обогатяването на кръвта с кислород. Затова дясната половина на сърцето е по-дебела и по-мощна.

- Всеки 34 секунди от сърдечно-съдово заболяване умира един от човек. 10% по-малко от излишното тегло понижава вероятността от възникването на сърдечно-съдови заболявания с 20%.

- Сърдечните болести при жените се проявяват средно 10 години по-късно, в сравнение с мъжете.

- Диетата, състояща се предимно от плодове и зеленчуци намалява риска от сърдечен пристъп с 1/3.

- Три оргазма на седмица понижават риска от исхемична болест на сърцето цели 2 пъти.

- Всеки ден сърцето избутва повече от 1200 кофи кръв.

- Раздялата с любимия или смъртта на близък наистина може да разбие сърцето ни. Подобна психологическа травма може да доведе до изработването от организма на хормони на стреса, които да „оглушат” сърцето, предизвиквайки симптоми на сърдечен пристъп.

- Човешкото сърце тежи 220-260 г.

- Всеки ден човешкото сърце генерира енергия, достатъчна например камион със средна големина да измине разстояние от 32 километра.

Източник: actualno.com