Така в крайна сметка реалният бюджет на годишната Програма за развитие на туризма в община Мездра е сведен до 20 900 лв. - далеч по-скромни средства, които ще бъдат обезпечени от общинския бюджет.

Най-крупната сума в проектобюдежета на програмата - 6 000 лв., е заложена за провеждането в Археологически комплекс "Калето" на първото издание на Приключенски многобой "Мездра 2018" - идея, заимствана от съседната Община Ботевград.

Две хиляди лева по-малко са предвидени за XIII Национален фолклорен събор "Де е българското", който ще се проведе в Неделята на слепия - 13 май, край село Очин дол. 3 000 лв. са заделени за четвъртото издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура, който ще се състои на 19-20 май в Археологически комплекс "Калето", а 1000 лв. за реализиране на проекта "Туристическа инфраструктура и популяризиране на мотоспорта в община Мездра", съвместно с Мото клан "Велика България".

Едва 700 лв. са заложени за подпомагане на осмото издание на състезанието по офроуд за високопроходими автомобили до 3 т. "Зверино 4x4 Екстрийм”. По два бона са панирани за представяне (евентуално) на Община Мездра в туристически сайтове, както и за „провеждане на мероприятия с обществена значимост, съвместно с културни, образователни и други институции, с цел популяризиране на съпътстващи туристически продукти”.

1200 лв. са заложени за участие в туристически борси и форуми в страната и общо 1000 лв. - за поставяне на указателни табели, карти и информационни табла (600 лв.) и за издаване на рекламни материали (400 лв.).

Годишната програма за развитие на туризма в община Мездра през 2018 г. ще бъде разгледана на предстоящата в края на този месец сесия на Общинския съвет.