Основната цел на кампанията е да стимулира активния начин на живот сред местното население. На 22 септември, освен пешеходните маршрути в столицата, в 21 града в страната се проведоха различни инициативи, давайки пример как дори във времена, в които трябва да се спазва социална дистанция, можем да бъдем активни.

Припомняме, че първото издание на "ЖИВЕЙ АКТИВНО" бе проведено на 11 юни 2006 г. и до днес над 400 000 души са взели участие в пешеходните походи и спортните активности, заедно с най-големите спортни звезди на България, сред които Нешка Робева, Йордан Йовчев, Йорданка Благоева, Тити Папазов, Тервел Пулев, Наско Сираков, Илияна Раева, Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Владо Николов, както и топ атлетката на СК „Атлет” (Мездра) Милица Мирчева, която се включи в софийското издание на кампанията.

Състезателят на СК „Атлет“ (Мездра) сподели за MediaNews, че най-дългата разходка, която е правил е около 25км. Ценов заяви, че ходенето пеша дава здраве, чист ум и трябва да се спортува по-често.За да бъдеш здрав, трябва да спортуваш и да се движиш. Той сподели радостта си от факта, че доста хора се включиха в инициативата и каза, че се надява догодина да са още повече.

Община Мездра бе подготвила изненада за всички участници в инициативата. На стадион „Локомотив“ ги очакваше Йоана Аспарухова, която проведе забавна и разтоварваща зумба тренировка. В нея се включиха почти всички, а най-радостни бяха децата, които танцуваха неуморно.

Събитието се проведе по случай Европейската седмица на мобилността, а инициативата е под патронажа на Министерството на младежта и спорта.