Преди началото на състезанието официално бяха представени спортните клубове, развиващи дейности в общината – ЖКХГ (Железничарски клуб по художествена гимнастика) „Анелия“, КГБ (Клуб на готините баби), СК „Атлет“, „Лотос-М“ (Клуб по източни бойни изкуства), ХК „Локомотив“ и ФК „Локомотив“.

Отборите, участващи в надпреварата, бяха съставени от учители в съответното учебно заведение, чието име защитаваха, а общинската администрация – от служители, а съдии по трасето бяха ученици и спортисти.

Надпреварата протече в две серии, във всяка от които се впуснаха по три тима.

На арената бяха позиционирани четири препятствия – змейка с конуси, изискваща баланс с топче, математическа задача, преминаване по 4-метрова греда, задача по български език и литература и вкарване на топка в кош.

Участниците преминаваха на щафетен принцип, а последното изпитание бе пъзел от 60 части, в реденето на който се включи целия отбор.

Най-бърз по трасето бе тимът на Общинска администрация – Мездра. Но по преценка на организаторите, той бе извън официалното класиране.

Така с второто най-добро време победител стана съставът на СУ „Иван Вазов“, следван от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПГ „Васил Левски“. Пети е тимът на ОУ „Христо Ботев“, а шести – ПГ „Алеко Константинов“.

Отборите получиха дипломи за участие и подаръци.

Кулминацията на спортния празник бе концертът на музикантите от „БГ Дуетът“.