Първото заглавие е много провокативно и е на една доста радикална режисьорка Неда Соколовска, обяви при представянето на програмата директорът на Драматично-куклен театър-Враца Владлен Александров. Създадено е по изцяло документални текстове, събирани по улиците на Благоевград. Александров обясни, че тази техника е тръгнала от Русия, от последните 30 години – актьорите ходят по улиците, събират интервюта, разкази, диалози на хора и от това се създава представление. „Доста интересен текст, много интересна постановка, с голям успех се играе в Благоевград и ние решихме да го вземем, защото е странно, непознато като жанр, като усещане за развитието на нещата, много актуално и смислено“, посочи Владилен Александров.

Второто представление за деня е хитов спектакъл на ДТ – Шумен и е на известния български режисьор Теди Москов, с неговите невероятно текстови каламбури и клоунади, разказа още директорът на Врачанския театър. По думите му спектакълът „е много атрактивен, силен, това придаде голям шарм на Шуменския театър и аз поздравявам колегата директор, който успя да привлече Теди Москов, който не е лесно да го измъкнеш от София да направи това представление в провинцията“, обяви Александров.

Първата постановка ще се играе на камерна сцена, от 18 часа, другата ще е от 20 часа и ще е на голяма сцена.

XXXIV издание на Националния фестивал на малките театрални форми бе открит снощи с постановка на Театъра на българската армия „Кралицата майка“, с режисьор Стефан Спасов. По традиция в първия ден бе представена и врачанска постановка - „Добре дошли в България 2“, написана специално за трупата от Здрава Каменова и режисьорката Гергана Димитрова.