Историята на картофите е много древна, тяхното отглеждане е започнало в Перу и Боливия още в зората на човешката история – няколко хилядолетия пр.н.е. След като и Новият свят открил зеленчука, той се разпространил изключително бързо от страна в страна. Основните причини за това бързо фаворизиране на картофите се крият в лесното им отглеждане, високите им хранителни стойности и безбройните варианти на тяхното приготвяне.
През вековете, благодарение на картофите се е изхранил не един народ по време на война. Така е и днес – те все още са любима храна, която ни позволява не само да се заситим, но и да проявим въображение в кухнята. Освен като основно ястие, картофите могат да играят водеща роля и в приготвянето на вкусни салати, ароматни супи и хрупкави тестени изделия.
В световен аспект, картофът е третата най-консумирана култура, след ориза и пшеницата. Над милиард души по света ядат картофи, а 1 хектар картофи може да даде от 2 до 4 пъти повече храна от зърнените култури. За отглеждането на картофите е необходима най-малко вода, в сравнение с която и да е друга основна култура. Днес тази вкусна и евтина храна се отглежда в над 100 страни по света, но все още се среща и погрешното схващане, че се пълнее от въглехидратите, съдържани в картофите, ориза, плодовете и др. Това убеждава много хора напълно да изключат тези вкусни и здравословни храни от менюто си, въпреки че въглехидратите сами по себе си не са причина за трупането на излишни килограми.