Сто и осемдесет и шест години от рождението на величавия българин, който в мрачните години на робството успя да надживее себе си и да възроди народа си. Съумял да вдъхне кураж и вяра в собствените му сили, за да постигне онова, което единствено прави човека достоен - Свободата.

За поредна година децата от „Забавно лято в библиотеката“ поднесоха рецитал от стихове, посветени на Апостола.

И до днес остава фактът, че ние, българите, отдаваме по-голяма почит в деня на обесването, а не на рождението на Левски. Много и различни са обясненията за това, давани десетилетия наред… Дали е чувството за вина, че в онази мразовита нощ никой не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет.

В тази връзка и по повод годишнината от раждането на Дякона, директорът на мездренската ПГ „Васил Левски” - Мирослав Павлов сподели за MediaNews:

„В този паметен ден смятам, че българите трябва да са горди с рождението на такава личност, каквато е Васил Иванов Кунчев – Апостолът на свободата. 186 години са един период толкова дълъг за времето си, но толкова жив и толкова важен за днешния ден. Делата, които е оставил след себе си и писмата, които е написал Васил Левски, живеят и днес с пълна сила и са актуални към днешния ден не само към нас, но и към децата, които са бъдещето на България. Много е странно, че българите почитаме винаги смъртта на нашите герои, а не рождението им, което е в същност идването им на този свят и оставането на следа в живота им”.

Апостоле,
сега си нужен повече,
отколкото преди.

Записвай в своето
тефтерче малко
отляво -
дадената дума вчера,
отдясно -
неизпълнената още…(Петя Йорданова)

В знак на признателност и преклонение през личността и делото на Апостола, присъстващите отдадоха своята почит с падане на колене и едноминутно мълчание.

След края на тържественото честване бяха поднесени венци и цвета от името на Община Мездра, на Общински съвет- Мездра, ПГ "Васил Левски", Пенка Георгиева- инициатор и дарител на паметника, ВМРО – Мездра, деца и граждани.